Contorul de umiditate pentru cereale PCE-GMM 10
PCE Instruments PCE-GMM 10
Cerealele sunt un aliment de bază pentru oameni și animale. Printre altele, este utilizat și ca materie primă pentru producerea de alimente de lux, cum ar fi băuturile spirtoase. Doar cereale de înaltă calitate pot fi procesate și vândute profitabil. Un factor decisiv este conținutul de umiditate din cereale, oferind informații importante despre calitatea acestuia.
Contorul de umiditate din cereale a fost special conceput pentru a determina în mod precis și sigur conținutul de umiditate în 15 tipuri diferite de cereale. Măsurarea conținutului de umiditate este esențială pentru păstrarea, valabilitatea și calitatea cerealelor. Dacă conținutul de umiditate este prea mare sau prea scăzut, multe tipuri de boabe nu pot fi procesate în mod optim. Fiecare operator care se ocupă cu bobul știe că limitele admise pentru conținutul de umiditate nu trebuie depășite, în caz contrar, este imposibil să trimiteți întreaga cultură la depozitul și să o transmiteți mai departe pentru prelucrare.
O anumită cantitate de umiditate este întotdeauna prezentă în cereale și, în funcție de condițiile meteorologice, disponibilitatea acestuia pentru recoltare, procesul de recoltare, tipul culturii, această valoare poate varia de la o cultură la alta. Aplicarea contorului de umiditate pentru cereale, capabil să măsoare cantitatea de umiditate în diferite culturi este foarte avantajoasă, deoarece este doar necesar să treceți la modul dorit.
Prin urmare, îngrijirea și monitorizarea cerealelor este esențială înainte, în timpul și după depozitare. Un instrument auxiliar ideal este contorul de umiditate al boabelor de la PCE Instruments. Cu suportul contorului de umiditate, umiditatea poate fi măsurată ușor, confortabil și deosebit de precis și protejând astfel bobul de stricăciune. Deoarece contorul de umiditate al cerealelor poate determina conținutul de umiditate direct pe câmp, utilizatorul poate decide pe site dacă a venit momentul potrivit pentru recoltare.
Când este vorba despre materialul de origine organică, este necesar să luăm în considerare cât de mult depind de parametrii mediului (temperatură, umiditate). Condițiile greșite de depozitare pot provoca dezvoltarea și creșterea bacteriilor dăunătoare, pot declanșa procesele de putrefacție și deteriorarea, formarea mucegaiului. Toți acești factori duc la pierderea recoltei și la mari eșecuri financiare. Pentru a preveni acest lucru, sunt necesare măsurători regulate și precise. Doar într-un timp foarte scurt, contorul de umiditate al cerealelor este capabil să ofere operatorului său informațiile necesare, care sunt prezentate pe ecranul dispozitivului.
Opțiuni de umiditate / uscare echilibru
Fermierul încearcă întotdeauna să reducă posibil pierderea de cereale în timpul trecerii, în același timp vrea să conducă foarte rapid combinatul, pentru a recolta din cât mai multe hectare și suprafață de cereale. Pe de altă parte, umiditatea absolută a bobului recoltat este crucială pentru procesul de păstrare. Seara sau, desigur, când plouă, conținutul de umiditate din bob este prea mare pentru a continua recoltarea.
De ce este crucială umiditatea din cereale / cereale?
Pentru a păstra grâu, porumb, mei și alte tipuri de cereale, fără ca bobul să fie deteriorat, trebuie mai întâi uscat. Cerealele pot fi păstrate numai atunci când conținutul de umiditate ajunge la maximum 14,5%. Cu toate acestea, este adesea recoltat în timp ce vremea este destul de umedă. Prin urmare, un proces de uscare ulterioară este esențial. Dacă cerealele conțin prea multă umiditate în timpul depozitării, există riscul atacului fungic, ceea ce îl face inutilizabil. Umiditatea boabelor poate fi determinată rapid și ușor cu ajutorul contorului de umiditate al boabelor de la PCE Instruments, un contor de umiditate pentru cereale întregi. Practic, cu cât cerealele sunt mai uscate, cu atât este mai puțin probabil ca bacteriile și ciupercile să se răspândească. Cu ajutorul contorului de umiditate a cerealelor este posibil să se evite riscurile de a atinge așa-numita valoare critică a umidității din cereale. Aceasta este exact etapa în care cerealele sau orice alte culturi pot începe să „trăiască”, de exemplu, germenii pot apărea și numeroase microorganisme se dezvoltă cu o accelerație extremă și, ca urmare, se crește temperatura în interiorul lotului de cereale. Va fi corect să menționăm că există multe moduri de determinare a umidității în cereale și alte culturi, însă aplicarea dispozitivului de detectare a umidității portabil și ușor de utilizat a devenit atât de populară datorită simplității, exactității și posibilității de transportare efectuează măsurătorile oricând, când este necesar.
Domeniul de măsurare al umidității bobului este mare și este cuprins între 4,5 și 40% în funcție de tipul de boabe. Sistemele de uscare pentru cereale sunt utilizate numai pentru perioade scurte de timp pe parcursul anului; desigur, consumă energie și necesită întreținere. Prin urmare, fermierul ar dori să recolteze boabele cu conținutul corect de umiditate pentru a evita un proces suplimentar de uscare. Acest lucru se aplică mai ales pentru depozitarea pe termen scurt a boabelor. În cazul depozitării pe termen lung, trebuie să se efectueze o măsurare recurentă a umidității bobului pentru a menține umiditatea de echilibru în bob timp cât mai mult timp posibil pe o perioadă de păstrare de 1-2 ani. Acest lucru depinde și de condițiile externe ale depozitării boabelor (temperatura și umiditatea exterioară). Diferențele de umiditate și condiții de depozitare pot apărea și în funcție de locație. Însă, trebuie acordată atenție faptului că, dacă cerealele sunt supra-uscate, acesta se micșorează și fermierul primește mai puțini bani pentru produsul său – de obicei vinde o anumită cantitate de apă companiei de prelucrare.
Așadar, există două situații, în care fermierul este interesat să măsoare conținutul de umiditate al bobului cu ajutorul dispozitivului de măsurare: în timpul recoltei și în timpul depozitării. În ambele cazuri, contorul de umiditate pentru cereale de la PCE Instruments garantează măsurători extrem de precise.
Contorul de umiditate al cerealelor necesită doar un volum de probă foarte mic de aproximativ 65 de mililitri pentru a determina conținutul de umiditate. Eșantionul de cereale este umplut într-un recipient mic de măsurare al umidificatorului pentru a determina conținutul de umiditate. Recipientul poate fi curățat rapid și ușor după utilizare. O zdrobire a bobului nu este necesară pentru a măsura conținutul de umiditate. Contorul de umiditate al boabelor efectuează automat compensarea temperaturii în timpul măsurării. Contorul de umiditate pentru cereale prezintă rezultatele măsurătorilor bine lizibile pe afișajul mare de curent continuu. Este absolut ușor să folosiți contorul de umiditate al boabelor cu baterii doar cu patru butoane. Pentru a proteja bateria, contorul de umiditate al boabelor trece automat în modul de repaus după trei minute de nefolosire. În plus, contorul de umiditate al cerealelor are o opțiune de ajustare practică pentru recalibrarea dispozitivului. Este important, deoarece pentru a garanta fiabilitatea contorului de umiditate a cerealelor, utilizatorul trebuie să calibreze și să verifice dispozitivul la intervale regulate.
Calibrare ISO
Un certificat ISO de calibrare pentru dispozitivul de măsurare a umidității boabelor certifică trasabilitatea la standardele naționale de testare și este adesea necesar pentru respectarea DIN ISO 9000. Dispozitivul de măsurare este ajustat și calibrat, iar certificatul emis în numele clientului confirmă conformitatea cu proprietăți specificate de PCE Instruments. Intervalele de calibrare pentru dispozitivul de măsurare a umidității sunt determinate în manualul ISO intern.